Ekran çözünürlüğünü düşürmek pil ömrünü artırıyor mu yoksa bunu yapmak pilden tasarruf ediyor mu? Bugün, bu konuyla ilgili bu soruyu cevaplamaya çalışacağız.
Mobil cihazlarla ilgili olduğunda, pil ömrü her zaman görünür bir endişe kaynağıdır. Bazı insanlar biraz daha az umursabilirken, bazı insanlar bunu temel olarak görür. Ancak, kullanıcı kim olursa olsun, pil ömrü her zaman önemli bir unsurdur. Modern teknolojiler, yeni ufukların yollarını açarak geleceğe doğru bazı temel adımlara izin verdi.
En yeni ürünlere sürekli olarak yeni özellikler dahil edilirken, bazı eski ürünler terk edilir. Aynı zamanda, dahili bileşenler, özellikle işlemciler hakkında konuşurken çok daha fazla güç verimli hale geliyor. Ne yazık ki, hala pilimizin çoğunu tüketen bir bileşen var: ekran. Güç tüketimini azaltmanın birçok yolu vardır, ancak ekran çözünürlüğü pillerimizi ne kadar etkiler?
LCD vs OLED
Her şeyden önce, makalenin odak yönlerine girmeden önce, önemli bir unsur hakkında konuşalım: ekran teknolojisi. Birçoğumuz, günümüzde, LCD ve OLED ekranlarının en popüler olanlar olduğunu zaten biliyoruz. İşlevleri tamamen aynı olsa da, çok farklı şekillerde çalışırlar. Ayrıca, bazı uygulamalar için çok daha uygun hale getiren bazı farklı özelliklere sahiptirler. Konuşacağımız şey ışık kaynağı. Aslında, bu görüntülerin aydınlatma şekli, cihazınızın pil ömründe büyük bir fark yaratabilir.
LCD paneller, belirli görüntüleri ve renkleri göstermek için kontrolör devreleri tarafından polarize edilen sıvı kristallerden oluşur. Bu kristaller, arka ışık adı verilen özel bir ışık kaynağı tarafından arkadan aydınlatılır. Bu ışık her zaman aktiftir ve parlaklık ayarlara bağlı olarak değişebilir, ancak görüntülenen görüntüden etkilenmez. Avantajı, güç tüketiminin çok daha öngörülebilir olması, olumsuzluk ise iyi güç tasarrufu seçeneklerinin olmamasıdır.
OLED paneller, piksel oluşturan tek tek RGB LED grupları tarafından oluşturulur. Bazı paneller, iki piksel arasında belirli LED’leri paylaşmak için kalem kare teknolojisini kullanır, böylece maliyet ve güç tüketimini azaltır, ancak görüntü kalitesini düşürür. Teknolojiye dayanarak, kırmızı bir pikselin beyaz olandan daha az güç tükettiğini kolayca anlayabiliriz. Aynı nedenden ötürü, siyah bir piksel hiç güç kullanmaz.
Ekran çözünürlüğü veya boyutu
Evet, ekran boyutu önemlidir. Ekran boyutlarının çapraz olarak ölçüldüğünü her zaman unutmalısınız, bu nedenle boyuttaki artış doğrusal değildir. Toplam toplam ekran yüzeyini hesaplarken, 2 ″ diyagonal ile 2,5 ″ arasında çok fazla fark olmadığını fark edeceksiniz. Bununla birlikte, 5.5 ″ ekranla 6 ″ bir ekran karşılaştırırken fark çok daha dikkate değer hale gelir. Genellikle, bir üretici bir cihazı iki farklı ekran boyutunda serbest bıraktığında, daha büyük cihaz, güç tüketimi farkını kapsayacak şekilde daha büyük bir pile sahiptir – ve bazı durumlarda biraz ekstra ekler. Bu nedenle, ekran boyutu endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Her ihtimale karşı, yeni bir cihaz satın alırken ekran için pil boyutunun yeterli olduğundan emin olun.
Kaçırmayın: Akıllı Telefon Özelliklerini Anlamak: Ekran ve Dokunmatik Ekran
Parlaklık
Daha önce tartışıldığı gibi, parlaklık güç tüketimi ile ilgili olduğunda en üst unsurdur. Farklı paneller farklı hareket eder, OLED’ler tipik olarak çok daha verimli bir seçenektir. Bunun nedeni, kullanıcının her ikisiyle de tercih edilen parlaklığı ayarlayabilmesidir, ancak OLED ekranları, görüntülenen görüntüye göre panel boyunca parlaklığı değiştirebilir. Ayrıca, bazı renklerin diğerlerinden, özellikle de birincil güçlerden daha az güç tükettiğini de kabul ettik. Parlaklığı düşürmek yüce güç tasarrufu sağlayan çözüm olsa da, günlük kullanım için gerçekten çekici bir seçenek değildir. Şimdi, bunu kalıcı bir çözüm olarak dışladık, ama başka ne yapabiliriz?
Yerel ekran çözünürlüğü
Şimdi nihayet odak noktası, ekran çözünürlüğü hakkında konuşabiliriz. Bu konu iki bölüme ayrılacak ve yakında nedenini anlayacaksınız. Çözünürlüğü düşürmek, güç tüketimini azaltmanın etkili bir yolu olabilir, ancak muhtemelen düşündüğünüz nedenlerden dolayı değildir. Daha az piksel daha az güç anlamına gelir, değil mi? Şart değil.
Tek bir LED pikselini aynı alanı kapsayan 4 küçük olanla karşılaştıralım. Yayılan ışık miktarını aynı seviyeye ayarlarsak, 4 küçük pikselin işlerini çok daha verimli yapması mümkündür. LCD ekranlarla ilgili olduğunda, piksel miktarı arka ışık paneli nedeniyle parlaklık çıkışını etkilemez. Her iki durumda da, alt piksel sayısının güç tüketimi üzerinde gerçekten önemli bir fark yaratmadığı görülmektedir. Öyleyse neden tam olarak daha düşük ekran çözünürlüğü kullanmayı düşünmeliyiz?
Bunun nedeni gerekli işleme gücüdür. çok daha fazla pikselnull