Hindistan, bilimsel araştırmaya açık erişim için önemli bir savaş alanı olabilir mi?

Son birkaç on yılda bilimsel yayıncılık dünyasındaki en sıcak konulardan biri, ticari yayıncıların maaş almış debriyajlarından kamu tarafından finanse edilen bilimsel araştırmaların meyvelerini serbest bırakmak için artan bir baskı olmuştur. Bu hafta, bu devam eden savaşta yeni bir cephenin haberi geliyor, çünkü bir grup Hintli araştırmacı, Hint İnternet Özgürlüğü Vakfı’nın Yayıncıları, Wiley ve Amerikan Kimyasal Toplumunu içeren bir durumda, Hindistan İnternet Özgürlüğü Vakfı’nın yardımıyla bir müdahale başvurusu yaptılar. Libgen & Sci-Hub Gölge Kütüphanesi web sitelerine karşı Delhi Yüksek Mahkemeye karşı bir telif hakkı ihlali davası açmıştır.

Araştırmacılar, hepsi sosyal bilimler alanından geliyor ve Hindistan’da Hindistan’daki araştırmacılar için sürdürülemez fiyatlandırma ışığında, Hindistan’da araştırmaya önem vererek siteleri engellemek için hareketleri engellemeyi umuyorlar. Ek olarak, Hint Hukuku kapsamındaki araştırmacılar ve öğretmenler için en iyi erişim göstermeyi düşünüyorlar, böylece orijinal talebin yasal durumunu baltalanıyorlar.

HACKADAY’de Hint Hukuku meseleleri hakkında yorum yapmak için nitelikli değiliz, ancak bunun araştırma belgelerine açık erişime olan ilgi alanıyla dünya çapında kimseyi görmeye değer bir durum olacağını düşünüyoruz. Açık Erişim Gölge Kütüphanelerinin bir ülkede Hindistan’ın büyüklüğünde yasal olabileceği kabul edilebilirse, o zaman son on yılda bulunan siteler arasındaki son on yılda öfkeli olan bir miktar saçma oyunu dokunulmaz rusça sunucuları ve kağıt yayınlamalarından geçmeyen ağır eli akademik yayıncıları. Akademik Yayıncılık İşleri ile yeni bir başlangıç ​​zamanı geldi ve belki de bunun gerçekleşmesi için ivme yapacak.

Yasın ne hakkında olduğunu merak edenler için, geçmişte konuya baktık.

Hint bayrağı resmi: © Yann Unutma / Wikimedia Commons / CC-BY-SA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *